Pébru


Pebru is een hameau in de Correze. Een dorp kan men het niet noemen met slechts 5 huizen. Hameau betekent in het Frans gehucht. Zelfs een straatnaam is er niet. Want alle huizen staan in de dezelfde straat, Pebru. Dus de straatnaam heeft men gewoon maar weggelaten. naar het zich laat aanzien is Pebru ergens in de 15e eeuw ontstaan. Pebru is een boerendorp waar twee boeren hun vee hebben staan. In de weilanden rondom het dorp lopen de kuddes bestaande uit een stier en een flinke hoeveelheid dames met hun kalfjes. Deze worden gewoon in de wei geboren. Om de koeien van het ene naar het andere weiland te krijgen worden ze vaak door het dorp heen gedreven, een waar spektakel wat je niet wilt missen.

Huis-panelen koeien Uit-de-lucht


Als liefhebber van rust, ruimte en natuur is het hier helemaal thuiskomen. Direct vanuit Pébru zijn er vele interessante wandelingen te maken. Dwars door weilanden, kleine paadjes waar het recht van overpad nog geldig is, beekjes overstekend, kortom een echte uitdaging voor de enthousiaste wandelaar. We hebben diverse wandelingen klaarliggen, te beginnen gelijk vanaf het terrein. Wandelen, vogels spotten, naar de stilte luisteren, soms onderbroken door het geratel van een specht. In de winter hebben we het meegemaakt dat het zo stil was dat we de sneeuw konden horen vallen. Want nu misschien op zoek naar een geschikte locatie om de zomervakantie door te brengen, ook in de winter is het hier goed toeven, met op 70 kilometer afstand de wintersportplaats Super Lioran.

Rivier schapen ochtendlicht

Nu gewoon lekker in de zomer om te kunnen zwemmen of dobberen in ons privémeertje dat ruim 2500 m² groot is. Ook vissen op kleine witvisjes, snoeken en karpers. Zelfs de ijsvogel is te bewonderen aan de rand van het meertje. Libelles in allerlei soorten en maten zweven rond het water. Heerlijk luieren en genieten van het weidse uitzicht vanaf de heuvel in ons kampeerbos waar ook de vlakke tentplaatsen zijn met o.a. uitzicht op het meertje. De totale oppervlakte van ons achtererf, het kampeerbos op de bergheuvel en meertje is ongeveer 1 hectare.

meertje-met-waterlelies badminton meertje-vanaf-overkant-instroom


De locatie van Pébru
Het piepkleine dorpje Pébru is gelegen nabij de rivier de Dordogne, in het département de Corrèze (19) In de Corrèze vindt men veel veeteelt, land- en tuinbouw. Industrie is er nauwelijks en dat zorgt ervoor, in combinatie met de grootse natuur, dat het een heel fijn gebied is om te wonen en natuurlijk vakantie te houden. De Corrèze is een prachtige provincie, onderdeel is van een grotere streek genaamd Limousin. De bijnaam van deze gehele streek is dan ook de groene long van Frankrijk. De zeldzame mossoort die hier op de bomen groeit is daarvan het bewijs, in deze streek en in IJsland vindt men dit mos. Pébru ligt in het zuid oostelijke deel van de Corrèze, vlakbij département Cantal (15) De hoofdstad van département Corrèze is de plaats Tulle. Een middelgrote stad op zo’n 50 kilometer rijden (40 minuten) vanaf Pébru.

uitkijk-landschap kaart-Corrèze-met-Pébru zonsopkomst

Van A naar B verplaatsen duurt wat langer vergeleken met de korte Nederlandse afstanden, maar de routes zijn nooit erg lang. Tijdens de vakantie in de Corrèze is het bezit van een auto wel een must. Argentat ligt het dichtst bij Pébru, op zo’n 22 kilometer afstand. Dit is overigens een afstand die niet zomaar op de fiets te doen is. Waar de auto met groots gemak berg (geen heuvel) op - en afgaat, is het met de fiets een pittige klus, tenzij er een olympische conditie aanwezig is.

Dus mannen, pas op met de belofte voor de eega iedere ochtend een vers stokbroodje op de fiets te gaan halen in Argentat. Dat zou wel eens een heel zwaar en “belegen” broodje kunnen worden. Voor een versere variant, eventueel op de fiets, is Goulles een betere optie. Goulles ligt op 8 kilometer afstand (zo’n 10 minuten met de auto) van Pébru. In Goulles vindt je een kruidenier/bakker en de kerk. En in het seizoen kan er iedere dag vers brood worden besteld, ‘s avonds voor 19.00 doorgegeven, ‘s ochtends om 8.00 bezorgd.


Mail