Op weg naar Rocamadour komt u langs de grotten van Padirac, Gouffre de Padirac.Prachtige historische grotten die hun weerga niet kennen. Aangekomen in Padirac is een groot gat in de grond het eerste wat u ziet. Maar het is niet zomaar een gat. U kijkt zo’n kleine honderd meter recht naar beneden de grond in. Wanneer u last heeft van hoogtevrees kunt u beter niet naar beneden kijken, maar wacht totdat u beneden bent en kijk dan naar boven. De afdaling kan per lift of voor de moedigen onder ons per trap gemaakt worden.

affiche_grotten_padirac grot_met_water

Eenmaal in de grotten aangekomen merkt u dat het hier direct een stuk kouder is. Zeker midden in de zomer kunnen de temperatuurverschillen hoog oplopen.Beneden in de grotten is het namelijk nooit warmer dan 13 graden Celsius.Neem dus een trui of vest mee en een paar stevige schoenen.Na een korte ondergrondse wandeling door de grotten mag u plaats nemen voor een spannende boottocht van 500 meter door de eerste grotten. Het is hier direct al een adembenemend schouwspel. Hoe klein kan een mens zich voelen? Het water waarover u vaart onder deskundige begeleiding varieert van een halve meter tot 6 meter diep. Kristalhelder water met een temperatuur van slechts 10 graden Celsius. De eerste ruimte die wordt binnen gevaren heet Lac de la Pluie ( het meer van de regen). De gigantische stalagmiet die u hier ziet wordt ook wel Grande Pendeloque genoemd. Vrij vertaald, Grote oorhanger. Een enorm massief stuk steen van wel 60 meter hoog. Het gewelf is in deze ruimte 94 meter hoog en daarboven zit nog slechts 8 meter aardkorst.

Na de boottocht is het weer tijd voor een wandeling. U bent nu 1100 meter van de ingang verwijderd. Wandelend door de grotten loopt u door diverse ruimtes.Een Franse gids vertelt u onderweg allerlei wetenswaardigheden over de grotten en het ontstaan ervan. In totaal ziet u slechts een fractie van de totale grotten. Men weet dat er nog 25 kilometer aan grotten ligt, verbonden met degene die u ziet, maar er is geen tijd en geld om deze verder te ontdekken en open te stellen voor publiek. De ontdekker van de grotten van Padirac, Monsieur E.A. Martel wist al in 1889 dater nog veel meer grotten aanwezig waren, maar helaas zijn deze verder nog niet ontdekt. Meer vertellen we u hier niet. U kunt maar beter zelf gaan kijken. Kinderen vanaf 4 jaar jaar betalen € 9,50 toegang. Volwassenen betalen € 12,50 entreegeld.U verblijft in totaal circa twee uur in de grotten. Een bezoek aan de grotten is trouwens ook een goed idee voor een regenachtige dag. Waarom? Nou dat kunt u zelf wel raden denken wij. Het is leuk voor jong en oud!Bij de grotten kunt u ouderwetse posters kopen. Ook wordt er, wanneer u de terugtocht aanvaardt op de onderaardse rivier een foto gemaakt. Deze kunt u kopen bij de uitgang in 2 maten, 15x23 voor € 9,80 of 20x30 voor € 17,00. Een pittige prijs maar wel uniek!


Mail