Aurillac is een stad in het Franse departement Cantal en ligt aan de rivier Jordanne. De stad kent ongeveer 31.000 inwoners en is één van de grotere steden in de omgeving.Doordat Aurillac de prefectuur van het departement is en daarnaast ook de hoofdplaats van het arrondissement Aurillac, is het een belangrijk administratief centrum.

terrasje_pakken over_de_daken waterval


De geschiedenis van Aurillac begint met het Gallo-Romeinse Aureliacum, de plaats waar Aurelius, de leider van de Romano britten, zich gevestigd had. Later werd er een kasteel gebouwd en aan de voet =ervan ontstond de stad.   Rond het jaar 895 stichtte Geraldus van Aurillac er een kerk. Na zijn overlijden werd hij er ook begraven. Het graf van de heilige Geraldus werd later een bedevaartsoord. Een van de beroemdste personen uit Aurillac afkomstig is Gerbert van Aurillac. Hij was de eerste Franse Paus van 999-1003 n.c. Geroemd om zijn grote kennis en inzichten. Hij werd ook wel als een soort tovenaar gezien. In 1233 werd het kasteel verwoest tijdens de oorlog met de Albigenzen. Tijdens latere oorlogen hield de stad Aurillac stand vanwege haar vestingsmuren. Aan het einde van de middeleeuwen had Aurillac inmiddels al een belangrijke administratieve functie voor de streek gekregen. In 1790 werd Aurillac dan ook officieel de hoofdstad van het departement Cantal.

De Saint Géraud werd gebouwd van de 15e tot de 17e eeuw. Maar kent ondanks de lange bouw periode ook nog enkele Romaanse kapitelen. Twee hiervan zijn tot wijwatervaten gemaakt. De Chapelle d’Aurinques is gebouwd na een overwinning van de katholieken tijdens deg odsdienstoorlogen in de 16e eeuw. De kapel heeft glas-in-loodramen uit de 17e eeuw. De Notre-Dame-aux-Neiges bezit een zeer vereerde zwarte Madonna uit de 17e eeuw. Het gebouw dateert uit de 14e eeuw en werd gerestaureerd in de jaren 1700.

straattheater straatgoochelaar straatmuziek


Ieder jaar, dit jaar voor de 23e keer organiseert Aurillac één van de grootste festivals van Frankrijk, waarbij iedereen  een voorstelling mag geven in de stad. Op de volgende link kunt u een gedeelte van het programma voor dit jaar terugvinden. De gehele stad ademt de sfeer uit van theater.Er komen dan ook jaarlijks zo’n 100.000 bezoekers.

Verder is Aurillac een perfecte stad om in het groot boodschappen te gaan doen. Aan de buitenkant van de stad zijn de bekende Hypermarche’s te vinden. En met ‘”hyper’’ bedoelen we ook echt heel groot, je vindt hier ook kleine winkeltjes zoals een apotheek, een schoenmaker en een pizzeria. Hier rondlopen is bijna een attractie op zichzelf. In dit verband is de Géant een aanrader. De stad kent vele pittoreske kleine straatjes. In iedere straatje zijn er wel leuke winkeltjes en boutiques te vinden. Tezamen met de eerder genoemde historische bezienswaardigheden kunt u een heerlijke dag doorbrengen in de hoofdstad van de Cantal.

avond_straat rechtbank_avond


Mail